U Hrvatskoj ne postoji propis ili zakon koji određuje na koji se način obračunava površina nekretnina na tržištu, a u upotrebi su dvije metode:
- obračun neto korisne površine, prema normi nastaloj iz JUS-a. kojim se sve površine svode na jednu, uprosječenu površinu prema koeficijentima koji ovise o namjeni i kvaliteti prostora. Tako je naučila računati većina hrvatskih prodavatelja i kupaca, pa se vjeruje daje to obvezujuća norma.
- 2002. je Hrvatska kao svoju normu preuzela ISO standard za obračun površina i volumena, koja razlikuje pokrivenu površinu, površinu pod konstrukcijom, neto podnu površinu, površinu unutar zidova i bruto površinu. Neto površina još se dijeli na korisnu, servisnu i površinu za komunikaciju.
Površina se može izračunati prema bilo kojoj metodi, bitno je da ona bude jasno naznačena u ugovoru, prilozima, nacrtima, skicama te da se na jednoj nekretnini sve površine izračunaju prema istoj metodi.
Koeficijenti za obračun površine prema opće prihvaćenoj hrvatskoj normi:
POVRšINA | KOEFICIJENT |
---|---|
stambeni tavan s kosinama za svijetlu visinu do 1 metar | 0,00 |
terasa, balkon | 0,25 |
gospodarski tavan niži od 2 metra | 0,35 |
podrum, natkrivena terasa i balkon, spremište izvan stana bez obrađenih zidova i podova | 0,50 |
parkirno mjesto | 0,60 |
stambeno potkrovlje (tavan) s kosinama za svijetlu visinu do 2 metra; lođe otvorene s najviše dvije strane; spremište izvan stana s obrađenim zidovima i podovima; garaža | 0,75 |
sve prostorije u stanu; stubišta; uredi; poslovni prostori do visine od 4 metra | 1,00 |
poslovni prostori viši od 4 metra | 1,50 |
Na ovim internet stranicama nastojimo omogućiti kupcima čim lakšu usporedbu različitih nekretnina i zato su navedene korisne površine građevine ili dijela građevina (gdje god je to bilo moguće izračunati), a za nekretnine za koje ne raspolažemo s dovoljno podataka prikazane su površine iz zemljišne knjige bez obračunatih koeficijanata.
Točne informacije o tome na koji je način obračunata površina određene nekretnine možete dobiti u agenciji.